28.09.2013 Gotowanie na Słowacji
„Międzynarodowy festiwal smaków...” miał swoją kontynuację na Słowacji, podczas wspólnego gotowania na polanie 31.08.2013, reprezentacja Gminy Gogolin otrzymała zaproszenie do wzięcia udziału w corocznym konkursie „Najlepsi Kysucky Gulasz 2013” na Słowacji. Doroczne święto gotowania gulaszu jest w Kysuckem Novem Meście dużym wydarzeniem. Od wczesnych godzin porannych, wśród miejskich bloków zaczynają dymić charakterystyczne piecyki z kociołkami. Mieszkańcy rywalizują w gotowaniu najlepszego gulaszu według lokalnych receptur. Na zaproszenie Primatora Jána Hartela i dyrektora Domu Kultury Juraja Čierňavy w święcie uczestniczyła ( 28.09.) grupa z Gogolina, która ugotowała tradycyjny żur śląski na zakwasie chlebowym. Żur nie jest znany na tamtych terenach, więc cieszył się dużym powodzeniem i uczestnicy święta chętnie go kosztowali. Niemniejszym powodzeniem cieszył sie polski chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem. W czasie trwania konkursu gogolińskie stoisko odwiedził Primator Ján Hartel, Zastępca Primatora Jana Svrčková oraz Marszałek Kraju Żilińskiego - Juraj Blanár.