Polskie dania
Żurek śląski
Składniki 6-8 porcji:
-1,5 l wywaru mięsnego
-0,25-0,5l zakwasu żytniego
- 10 dag wędzonego boczku
-0,5 kg białej kiełbasy
-główka czosnku polskiego
-1 łyżka suszonego majeranku
-1 szklanka 18%śmietany do zup
-sól , pieprz, kminek
Dodatkowo:
- 4-8 ugotowanych jajek
Zakwas żytni:
garść kwasu chlebowego od piekarza ,,wyprowadzić" tzn. zalać wodą doprowadzając do konsystencji gęstej śmietany, dodać 4 ząbki przeciśniętego czosnku, 1łyżeczkę świeżo roztartego kminku. Wymieszać i zostawić na 3 dni. Każdego dnia przemieszać rano i wieczorem.
Wywar mięsny:
przygotować z różnego rodzaju mięsa/wołowina, drób, wieprzowina, z jarzynami. Opcjonalnie można dodać kilka suszonych grzybków.
Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek w kostkę i przesmażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej lub ceramicznej.
Przygotowanie żurku:
-do przecedzonego gorącego wywaru mięsnego dodać przecedzony zakwas/sprawdzać kwaśność żurku/ i zagotować
-dodać śmietanę
-doprawić do smaku czosnkiem pieprzem,solą i majerankiem/jeśli ktoś lubi może dodać łyżeczkę chrzanu/
-podawać z przekrojonym na pół jajkiem
UWAGA:
Żurek najlepiej odstawić w chłodne miejsce i podawać odgrzany drugiego dnia kiedy przejdzie aromatem przypraw i kiełbasy