27- 28.07.2013 Goście z zagranicy i wielkie gotowanie
W ostatni weekend lipca 33 gości z zagranicy (Czech, Słowacji, Ukrainy, Węgier) wzięło udziału w projekcie „Międzynarodowy festiwal smaków w Zielonym Sercu Gminy Gogolin”. W sobotę, w Kamieniu Śl. z gośćmi z zagranicy spotkał się burmistrz Joachim Wojtala. Wyraził zadowolenie z prężnie rozwijającej się współpracy partnerskiej, powitał również w gronie „przyjaciół Gminy Gogolin” nowego partnera – gości z Węgier. Z partnerskiego Jablunkova i Gyöngyös na Węgrzech przyjechali nauczyciele i uczniowie miejscowych szkół gastronomicznych. Dzięki nim można było spróbować tradycyjnej węgierskiej zupy „jokai” i gulaszu oraz ostrej węgierskiej papryki. Potrawy gotowano tradycyjnie, w kotłach na ognisku. Mimo upalnej pogody gorące zupy cieszyły się wielkim powodzeniem.
Atrakcyjne stoisko przygotowali także Czesi. Serwowali „lejoczki”, czyli placki z owocami oraz knedliki z sosem i pieczenią. Młodzi gastronomowie z Węgier zorganizowali również otwarte warsztaty kulinarne, gdzie m. in. prezentowali sztukę rzeźbienia w owocach i wykonywania ozdób z owoców. Uczniowie z Jablunkova prezentowali zaś sposoby przygotowania fantazyjnych napojów chłodzących.
W projekcie uczestniczył również Zespół Wokalny „Gomin” działający w ramach Chóru Miejskiego Miasta Lwowa. Zespół pod dyrekcją Rusłana Lyashenki uświetnił warsztaty kulinarne, członkowie Zespołu Wokalnego wykonali utwory ludowe jak również pieśni narodowe. Zaproszona do wzięcia udziału w warsztatach grupa seniorek z Kysuckego Novego Mesta spotkała się z Członkami Akademii Trzeciego Wieku. Seniorzy omówili program i organizację sierpniowego spotkania planowanego w ramach projektu. Seniorzy zwiedzili również zabytkowy kościół w Malni, zamek i park w Rogowie odwiedzili także Obrowiec. Warsztaty kulinarne oraz atrakcje towarzyszące dokumentowali członkowie Fotoklubu Jablunkov.
W sumie w projekcie uczestniczyło 41 osób z Polski, Czech, Słowacji, Ukrainy i Węgier. Mamy nadzieję, że degustacja potraw kuchni czeskiej i węgierskiej zachęci uczestników do skosztowania smaków serwowanych w oryginalny sposób, a tym samym do zagranicznych wycieczek.